top of page

Reisverslag: Groningen - München

EELDE - In het pinksterweekend vloog EeldeTrips voor u naar München om het gemak dat reizen vanaf Groningen Airport Eelde met zich mee brengt goed op de kaart te zetten. Zaterdagochtend namen wij vlucht LO8866 van 10:00 uur naar München. De vlucht werd uitgevoerd met een Bombardier CRJ700 met registratie ES-ACE.

Op Groningen Airport Eelde hoef je slechts één uur voor vertrek van je vlucht aanwezig te zijn op de luchthaven. Wij arriveerden om 08:45 uur op de luchthaven om vervolgens onze auto te parkeren op P3 Lang Parkeren. Vanuit daar is het slechts 5 minuten lopen naar de terminal. In de terminal was weinig bedrijvigheid. Onze vlucht was de enige vlucht waarvoor ingecheckt kon worden. Om 09:00 gaven wij onze ruimbagage af bij de baliemedewerkster. Indien je een aansluitende vlucht boekt waarbij je overstapt op München, Kopenhagen of Londen, wordt je ruimbagage al op Eelde direct doorgestuurd naar je eindbestemming. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je ruimbagage, die zie je pas terug op je eindbestemming.

Nadat onze koffers op de band waren gelegd was het tijd om naar de beveiligingscontrole toe te lopen. Daar was geen wachtrij dus je kon zo doorlopen. Slechts 10 minuten later, om 09:10 uur, stonden we al bij de gate. Geen last van lange wachtrijen of ander hinder dat het reizen verstoort. Heel erg gemakkelijk allemaal.

Eenmaal aangekomen bij de gate was het nog een uurtje wachten totdat onze vlucht naar München zou vertrekken. Onze vlucht had echter een vertraging van 10 minuten. Deze vertraging werd tijdens het verloop van de vlucht ruimschoots ingehaald. We vertrokken zelfs op tijd waardoor de vertraging die van te voren werd aangegeven alweer vergeten was.

Toen wij het toestel betraden werden we vriendelijk welkom geheten door de buitenlandse crew van Nordica. Wij zaten met stoelen op rij 17, vrij ver achterin het toestel. Hierdoor was het lawaai van de motoren erg luid omdat de motoren achterop het vliegtuig gemonteerd zijn. Het is dus wel een aanrader om een plaats uit te zoeken voorin het toestel. Dit is te doen tijdens het inchecken en is kosteloos bij Nordica. Wij hadden verwacht dat er een Nederlandse crew aan boord zou zijn maar dat was niet het geval. De cockpit bemanning was overigens wel Nederlands en werden wij voorzien van wat kleine informatie betreft het verloop van de vlucht. Slechts een paar minuten nadat de deuren van ons toestel gesloten waren was het tijd om op te stijgen. Om exact 10:05 uur lokale tijd steeg ons toestel op in zuid-westelijke richting, vanaf baan 23. Kort na het opstijgen werden de tekens riemen vast gedoofd en was het toegestaan om een bezoek te brengen aan het toilet, of om tassen uit de bagagerekken te pakken.

Rond 10:30 uur begon de cabinebemanning met het serveren van een kopje koffie, een kopje thee of een glas water. Bij ons aan boord zaten circa 35/40 mensen waardoor iedereen al snel voorzien was van een drankje. Bij Nordica word je ook voorzien van een kleine versnapering aan boord. Wij kregen een klein stroopwafeltje, dat lekker smaakte bij de koffie. De vlucht had een totale vluchtduur van 1 uur en al snel was het tijd om de daling weer in te zetten. Om precies 11:05 uur waren we geland op de luchthaven van München en moesten we taxiën naar onze gate. In vergelijking met andere grote vliegvelden zoals Schiphol en Frankfurt was het slechts een klein ritje naar de gate. Omdat de vlucht maar slechts 60% gevuld was, kon iedereen heel vlot het vliegtuig verlaten om vervolgens in een bus te stappen die ons naar de terminal bracht. Ook dat duurde slechts een paar minuten.

Toen wij arriveerden in de terminal moesten we nog slechts 5 minuten lopen naar de bagagebanden waar we onze ruimbagage konden afhalen. Gelukkig voor ons werd vlucht LO8866 afgehandeld vanaf band 21. Dat was relatief dichtbij vergeleken met band 1. na 15 minuten startte de afgifte van onze bagage. Niet veel mensen hadden ruimbagage ingecheckt dus het was daarom ook heel rustig bij de band. Als je een ticket boekt van Nordica dan zit daar een stuk ruimbagage van 23kg bij inbegrepen. Om 12:40 uur stonden wij buiten bij aankomsthal van terminal 2. Direct daarvoor vertrok de Lufthansa Expres Shuttle bus die om het kwartier naar het hoofdstation van München rijdt. Tickets voor deze bus zijn vooraf te bestellen en kosten €17 per persoon, retour.

Het is werkelijk fantastisch dat je om 09:00 uur 'de Luchthaven van het Noorden' binnenloopt en tweeënhalf uur later in Zuid-Duitsland uitstapt. De luchthaven van München is door adviesbureau SkyTrax uitgeroepen tot beste luchthaven van Europa en dat straalt het ook zeker uit. Alles ziet er heel schoon, nieuw, ruim en verzorgd uit. Vanuit hier is het ook heel gemakkelijk reizen naar Salzburg of andere skigebieden in Oostenrijk. Dit kan heel gemakkelijk per trein vanaf het hoofdstation van München.

Om deze vlucht te moeten beoordelen geven wij als eindcijfer een 8,4

Dit cijfer is tot stand gekomen met de volgende criteria:

Prijs/kwaliteit verhouding: 8/10

Op tijd vertrek en aankomst: 10/10

Beenruimte: 9/10

Kwaliteit cabinepersoneel: 9/10

Catering: 8/10

Interieurkwaliteit vliegtuig: 7/10

Hygiëne aan boord: 9/10

Inflight entertainment: 7/10

Wilt u een notificatie ontvangen wanneer de website openbaar wordt gesteld? Ga naar de homepagina of klik hier


bottom of page